Podologie

podologie

Wat is podologie?

Een podoloog behandelt klachten ter hoogte van de voeten, enkels, knieën, heupen en rug. Hieronder vallen aandoeningen aan de spieren, pezen en gewrichten alsook nagel- en huidproblemen. De meest voorkomende oorzaken, al dan niet aangeboren, zijn overbelasting, afwijkingen ter hoogte van de voeten, tenen en nagels, sportblessures, diabetes, foutief looppatroon, huid- en nagelaandoeningen. Elke aandoening heeft zijn specifieke behandeling.

Door de unieke samenwerking tussen podologie en orthopodie komen we vaak tot uitzonderlijke resultaten

Doelgroepen

Zowel kinderen, volwassenen en sporters kunnen terecht bij de podoloog.

Enkele van de meest voorkomende voorbeelden zijn:

  • Kinderen en volwassenen met abnormaal stappatroon, hol- of platvoeten
  • Patiënten met ingegroeide nagels
  • Mensen met knie- en/of rugpijn
  • Diabetespatiënten die specifieke wondzorg nodig hebben ter hoogte van de voeten
  • Reumapatiënten met vervormde en/of pijnlijke voeten
  • Sporters met overbelastingsletsels
  • Patiënten met pijnlijke eelt of likdoorn (eksteroog) aan de tenen of voorvoet
  • Tal van andere aandoeningen ter hoogte van de voeten

Behandelingen

Hieronder wordt verstaan een basis voetverzorging zoals: nagels knippen, groeves frezen, behandeling van eksterogen, ingegroeide nagels, eelt verwijderen, hydrateren van de voeten en andere algemene voetverzorging
Dit omhelst het reinigen, ontsmetten en verzorgen van diverse wonden aan de voet. Een specifiek verband of aanbrengen van vilt voor wondontlasting zijn hierbij belangrijke hulpmiddelen. Hierdoor wordt de wonde ontlast en kan deze beter en sneller genezen.
Na een podologisch onderzoek wordt er gekeken hoe we het stappatroon kunnen optimaliseren. Zo verminderen of voorkomen we klachten aan de rug, heup, knie of voet. Dit gebeurd meestal door gebruik te maken van een functionele (orthopedische) steunzool. Deze steunzolen kunnen in de meeste confectieschoenen gedragen worden.
Het toepassen van op maat gemaakte hulpmiddelen. Deze technieken worden toegepast om bepaalde zones van de voeten of tenen te corrigeren, ontlasten of te vervangen.
Hierbij  gaan we een nagelbeugel plaatsen om de nagelplaat rechter te maken. Op die manier voorkomen of verminderen we het ingroeien van nagels.
Deze kunnen een corrigerend of druk verlagend hulpmiddel zijn. Het doel is voornamelijk de huid te beschermen tegen druk en zo bijvoorbeeld likdoorn en andere wondjes te voorkomen. Dit wordt op de teen zelf gemaakt waardoor deze perfect past. Geen standaardmodel dus!
Uiteraard bestaan er veel meer behandelingen. Contacteer ons om uw behandeling op maat te bespreken.

Consultatie podologie

Enkel op afspraak

raadpleging podologie orthopedica

Heeft u nog vragen of wenst u een afspraak te maken?

Neem contact op. Wij helpen u graag op weg naar een beter mobiel welzijn.